Wednesday, August 25, 2010

Makan Halal. Benarkah ayam yang kita makan halal?


Benarkah ayam yang kita makan halal? Bolehkah kita berharap dengan tempat sembelihan milik bukan Islam yang berstatus halal. Kenapa tidak membeli dari kedai milik muslim 100%.

Cuma berkongsi pada sesiapa yang mencari ayam halal, keluarga saya membeli ayam di Pasar Kampung Batu. Di situ, ayam dijual hidup. Ayam akan dipilih pembeli dan akan diproses di situ juga. Proses mengambil masa lebih kurang 20 minit.

Kami biasanya memilih membuang kulit ayam, oleh itu ayam tidak perlu dicelur di dalam air panas. Tujuan dicelur adalah untuk memudahkan proses membuang bulu. Bapa saya tidak mahu ayam dicelur dalam air panas bersama najis dan darah ayam. Disebabkan itu, semua masakan ayam di rumah tiada kulit.

Selepas dibuang kulit, ayam akan di potong 8 ke 12 ke (ikut pembeli), buang perut dan dibasuh.
Balik rumah kena basuh balik dengan air tepung, garam, baru betul-betul bersih.

Selain dari ini ada juga peniaga ayam bukan Islam di situ. Antara benda pelik, ada beberapa pembeli bukan Islam suka beli dari orang Islam. Ada juga yang beli pada penjual bukan Islam, tetapi akan meminta penjual Islam sembelih kan. Jika tidak percaya, anda boleh melihat sendiri.

Kami pengunjung setia Pasar Borang Selayang. Saya start umur 7 tahun dah pergi. Siap ada kasut getah tinggi Pua Chu Kang. Di sana juga ada kedai yang memjual ayam yang disembelih depan mata, kalau tak yakin juga, boleh mintak sembelih sendiri.


Pak Su Nazri - Pembekal Itik (019 4773378).


Jika anda berkelapangan sila berkunjung ke Expo Livestock Asia di KLCC nanti. Kebanyakkan ladang ayam milik bukan Islam akan turut menternak babi di sebelahnya.~Sebagai Iktibar ~


Kuala Lumpur, 21 Julai 2010, (Jam 1.00 pagi):

Seramai 16 orang kakitangan JAWI, JAIS, Kementerian Pengguna, JAKIM dan PUM (aktivis LANDAS) telah membuat Operasi HALAL HUB di rumah-rumah/premis penyembelihan Halal sekitar Wilayah Persekutuan K.L. Antara lokasi yang kami pergi ialah kawasan Beringin Jinjang, Bandar Sri Damansara dan berakhir sekitar jam 4 pagi.
Peagawai JAKIM sedang memberi taklimat sebelum kami berangkat ke lokasi jam 1.00 pgi.


Lokasi pertama kami di Bandar Sri Damansara (KL Supreme Processing Sdn Bhd.)

Dalam suasana yang dingin (dalam bilik sejuk) kami menjelajahi dari tempat ke suatu tempat, segenap penjuru di premis tersebut. Segala dokumen dan operasi sembelihan kami teliti bagi menentukan ayam-ayam yang di pasarkan HALAL untuk dimakan oleh umat Islam sekitar KL dan Selangor.


Kami cek setiap ayam disembelih mengikut syara’ atau tidak. Urat yang wajib diputuskan ialah Urat Halkum dan Urat Marikh’, sementara urat darah kiri kana leher adalah sunat (hadis Nabi saw).


Keratan 4 urat pada leher ayam perlu diputuskan

Yang menjadi tandatanya tanpa nuqtah kepada kami, mana-mana operasi di rumah-rumah sembelihan ada sahaja yang tak kena walau pun penyembelihnya ada tauliah. Kebanyakan Tokeh adalah orang Cina dan perkerja banyak orang Bangladesh, Indonesia dan orang Kashmir. Hanya segelintir orang Melayu. Maka banyaklah penyelewengan berlaku. Adakalanya ayam tak sempat mati telah bertindih dan mati sebab bertindih bukan mati kerana sembelihan.

Ada pula ayam yang uratnya tak putus habis, maka jadilah BANGKAI, namun ramai yang orang tak prihatin di mana mereka beli ayam, maka mereka makan bangkailah.

Lihat urat marikh’ contoh ayam yang tak putus habis ini

Ini pulak ayam cucuk, tapi pelanggannya restoran Melayu dan pembuat sate

Ayam ini kami dapat kat Beringin Jinjang (premis sembelih Kim Foog Trading) pagi tadi. Kat belakang premis ini tempat sembelih Babipulak. Kami sedang pantau satu kes sebelah dalam berhampiran premis ini ada satu lagi premis sembelih ayam, tapi ayam tak sembelihpun mereka campur untuk dipasarkan kepada orang Melayu Islam. Kelilingnya tempat sembelih Babi dan sebelahnya mereka tanam sayur togeh, yang kita campur dengan mie atau goring dengan tahu. Tengoklah siapa pelanggannya (melalui resit beliannya di bawah).

Dilanggani oleh Restoran Pappa Rish pada setiap hari bulan Jun lalu. Inilah tempat orang kita makan. Saya nak pesan kat semua orang Islam di Malaysia dan seluruh dunia, prihatinlah sikit tentang apa yang kita makan terutama ayam. Firman Allah swt;

Al Baqarah 168. Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa Yang ada di bumi Yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh Yang terang nyata bagi kamu.

Ini pula tempat yang sama, penyembelih Islam dari Indonesia, dia cucuk tengok ayam macam Cina, terus campak ayam yang masih hidup dalam air supaya cepat mati ada yang tak cucuk langsug, hidup-hidup dia masukkan dalam air supaya mati cepat dan diprosesnya.Nampak tak yang putih itu ayam hidup dan itik (hidup2 dibenam dalam tangki ini) Kemudian dia celur dan proses

Bila kami Tanya kenapa buat gitu, katanya Cina (Tokeh) suruh buat dan cepat sikit. Nilah yang kita dok makan hari-hari mungkin. Dia keluarkan (tengkok ayam tiada bekas sembelihpun)
Ini yang sepatutnya dilakukan di premis sembelihan ayam.

(KL Supreme Processing Sdn Bhd.)

Syarikat Ini ada sijil Halal JAKIM, namun perlu kita pantau operasinya dari masa ke semasa bagi memastikan mereka menjalankan operasi menurut syara’.


Ayam hidup digantung pada mesin yang bergerak sebelum dipengsankan (Stunning process), sebelum dimbelih.


Muncung ayam disentuhkan ke dalam air berarus elektrik (Ayam 0.25-0.5, tempoh 3.0-5.0 saat). Baru disembelih dan pisaunya sentiasa bersih daripada darah, kerana terdapat air dari atas yang mengalir untuk mencuci pisau sembelih semasa operasi sembelihan.PROSES SELEPAS SEMBELIH

TERSEDIA UNTUK DIPASARKAN


Laporan dari Ustaz Abdul Halim Zakaria
Aktivis UNGGAS/LANDAS PUMWP

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...